Kompostiranje

Što je zapravo kompostiranje?

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji oblik reciklaže. Radi se o prirodnom razlaganju organskog materijala.

Zašto kompostirati?

- Biootpad zauzima trećinu ukupnog kućnog otpada, kompostiranjem smanjujemo količinu smeća koje deponiramo na odlagalištima;

- Kompostiranjem vraćamo tlu mineralne tvari;
- Kompost je najprirodnije gnojivo bez dodatka različitih kemikalija i umjetnih sastojaka, hrani biljke, vraća vlažnost i osigurava prozračnost tla;

- Kompostiranjem smanjujemo onečišćenje tla, vode i zraka;
- Biootpad koji se nalazi na odlagalištima svojom razgradnjom stvara se snažan staklenički plin-metan. Smanjujemo opasnost od požara na odlagalištima (metan gori);

- Štedimo novac jer je kompost zapravo kvalitetno organsko gnojivo koje dobivamo besplatno.
Što se može kompostirati, a što ne?
Biootpad bogat dušikom:
- ostaci i kore voća i povrća
- otkos trave
- uvenulo cvijeće
- korov i ostaci biljaka
- talog od kave i čaja

Biootpad bogat ugljikom:
- vrtni/zeleni otpad (lišće, kore drveta, granje, iglice četinara, slama i sijeno)
- bolesne i zaražene biljke
- meso, riba, kosti i koža
- mliječni proizvodi
- ulja i masti
- pepeo
- guma
- lakirano i obojeno drvo
- izmet pasa i mačaka
- cigarete
- odjeća
Slaganje kompostne hrpe

Kompostna hrpa se slaže na ravnu površinu (nikako ne beton).
Najbolji omjer predstavlja mješavina četiri dijela kuhinjskog otpada i jedan dio zelenog otpada.
Najdonji dio kompostne hrpe bi trebali biti krupniji materijali (drvenasti), zatim slažemo pripremljeni biootpad koji je potrebno što više usitniti.
Uvijek je dobro miješati svježi vlažni otpad (kuhinjski otpad) sa suhim i drvenastim (granje, suho lišće, piljevina,...).
Proces razgradnje ćemo ubrzati ukoliko dodamo malo gotovog komposta.
Povremeno je potrebno kompostnu hrpu promiješati.
Kompostnu hrpu je bitno zaštititi od vanjskih utjecaja na način da je pokrijemo (poklopcem, lišćem, toptex pokrivalom).
Nakon šest tjedana, kompostnu masu je potrebno preokrenuti, pripaziti na količinu vlage, pokriti te ostaviti da sazrije.
Prosijati - nakon šest mjeseci kompost se može koristiti za dohranu biljaka.

Vrste kompostera

Kompostiranje se odvija u kompostnim hrpama, koje se mogu slagati u vrtu na otvorenom ili u odgovarajuće posude za kompostiranje - kompostere.


Postoje različite vrste kompostera : drveni, plastični, oni napravljeni od žice, betona, itd…
Odaberite komposter koji odgovara vašim potrebama i samom mjestu na kojem ćete kompostirati.


Za kompostiranje u stanu su zasigurno prikladniji komposteri dok se u vrtu kompostna hrpa može slagati bez ikakve posude.

Idealno godišnje doba za kompostiranje?

Kada govorimo o godišnjim dobima, najidealnija godišnja doba su proljeće i jesen.
Tijekom hladnijih mjeseci proces kompostiranja se prirodno usporava.

Kako odabrati adekvatno mjesto za kompostiranje?

Odabir mjesta za kompostiranje igra vrlo važnu ulogu u procesu kompostiranja. Najidealnije mjesto je vrt ili negdje u blizini vrta.

Također bi bilo poželjno da se komposter nalazi u polusjenovitom položaju jer toplina sunca ubrzava proces razgradnje, dok previše sunca isušuje kompost.

Također je bitno naglasiti da prvi sloj kompostne hrpe zauzima krupniji materijal poput grančica kako bismo napravili uvjete za dreniranje i protok zraka, jer zadržavanje prevelike količine tekućine stvara uvjete za truljenje, a time i neugodne mirise.
Dalo bi se zaključiti da je bitna količina vlage u kompostnoj hrpi. Odnosno da je vlažna osobito u toplim, sušnim mjesecima. Previše vlage također nije dobro za kvalitetan kompost, pa je bitno odrediti nekakvu sredinu.

To ćete napraviti na način da ćete iz sredine kompostne hrpe uzeti šaku materijala i čvrsto stisnuti. Iz šake ne smije curiti tekućina, a sam materijal se ne smije rasipati.

Ukoliko ste dodali previše vode vašoj kompostnoj hrpi, pomiješajte je sa suhim drvenastim materijalom kako bi dobili optimalnu vlažnost.
Kada je kompost zreo?

Nakon dva do tri mjeseca nastaje nezreli kompost koji se može koristit za zaštitu zemlje od hladnoće, erozije, vjetra i daje zemlji vlažnost, no u ovakvom kompostu procesi razgradnje još nisu završeni.
Gotovi kompost nastaje nakon otprilike šest do devet mjeseci što ovisi o veličini i vrsti materijala te uvjetima kompostiranja.
Zreo kompost je ujednačenog oblika, tamnosmeđe do crne boje, te u njemu više ne možemo raspoznati početni biomaterijal. Zreli kompost ima miris šumske zemlje.

VAŽNO: BIOOTPAD USITNITI – IZMIJEŠATI – KONTROLIRATI VLAŽNOST – POVREMENO RASTRESTI!

Informacije
Gradina - Baška Voda d.o.o.
Društvo s ograničenom odgovornošću za komunalnu djelatnost
 
OIB: 57015795940
Osobe ovlaštene za zastupanje: Vjekoslav Radić
Temeljni kapital: 770.000,00 kn
 
Kontaktirajte nas
Gradina - Baška Voda d.o.o.
Ulica Blato 12,
21320 Baška Voda,
Hrvatska
 
Tel.: +385 (0)21 620 721
Fax: +385 (0)21 678 721
 
Radno vrijeme: pon - pet 07:00 - 15:00
Pošaljite upit
Molimo unesite sva obavezna polja
Molimo unesite sva obavezna polja
Molimo unesite sva obavezna polja
Pronađite nas na karti
Image
Sva prava pridržana. Copyright © 2024. Gradina-Baška Voda d.o.o.
Designed by WebMark.

Address

5th Floor, AH Building, 756 New Designst
Melbourne, Australia

Talk to us

+1-888-600-3456
+1-888-600-3476
Design & Developed by Joomshaper